Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

 Összbizottsági ülésen tárgyalták február 18-án, kedden Újpest 2020-as költségvetésének tervezetét. Eddig nem volt példa arra, hogy a szaktestületek közösen formálhassanak véleményt a készülő büdzséről, amelyről egy hét múlva, február 27-án szavaz majd rendes ülésén a képviselő-testület.

Összbizottsági ülésen tárgyalták Újpest 2020-as költségvetésének tervezetét. A Városháza Dísztermében ott voltak a vagyonnyilatkozatot és összeférhetetlenséget vizsgáló, a közművelődési és oktatási, a népjóléti és lakásügyi, a városüzemeltetési és városfejlesztési, a gazdasági és tulajdonosi, a klíma- és környezetvédelmi, a közbiztonsági, a pénzügyi és költségvetési bizottság tagjai, valamint a Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat testületének tagjai is. A költségvetési tervezet legfontosabb pontjai az előterjesztő, Trippon Norbert ismertette a bizottsági tagok előtt. A gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester bevezetőjében hangsúlyozta: az Újpest számára egyértelmű irányváltást jelentő 2020-as költségvetés három pilléren nyugszik majd, takarékos, zöld és gondoskodó lesz.

Takarékos

Újpest pénzügyi helyzete komoly takarékosságra kényszerítette a költségvetés készítőit, hiszen az új városvezetés úgy vette át tavaly ősszel a kasszát, hogy abban 4 milliárd forinttal volt kevesebb, mint a kötelezettségvállalás, miközben 2019-ben alaposan, több mint 1,3 milliárd forint értékben megcsapolták az önkormányzat állampapír-állományát is – hangsúlyozta Trippon Norbert.  Mindeközben a kerület alaposan el is adósodott azzal, hogy az Újpesti Vagyonkezelő néhány éve 2,5 milliárd forintnyi bankhitelt vett fel az önkormányzat garanciavállalása mellett, ami azt jelenti, hogy a városvezetésnek éves szinten mintegy 280 millió forintot még hét éven keresztül törlesztenie kell – hívta fel a figyelmet az alpolgármester. Megnehezítette a költségvetés-tervezeten dolgozó szakemberek dolgát az a komoly vagyonfelélés is, amelyet az elmúlt kilenc évben a Wintermantel Zsolt vezette önkormányzat produkált. Ennek során több mint 9 és fél milliárd forint értékben adtak el ingatlanokat, úgy, hogy az eladás üteme az utolsó ciklusban rendkívül felgyorsult. Trippon Norbert ezek közt említette a laktanyák és az Ady Endre Művelődési Központ gyanús körülmények közt lezajlott értékesítését, a Városházával szembeni parkolók, a volt gyermekszakrendelő telkének és a Bródy-gimnázium egykori épületének eladását. Az önkormányzat költségvetését ezen túl mintegy 2,2 milliárdnyi áthúzódó kiadás terheli, és ennek a fedezetét is meg kell teremteni, ezek mögött a kötelezettségvállalások közt pedig nagyon sok az indokolatlan, méregdrága és megkérdőjelezhető kiadás. Az alpolgármester ezek közé sorolta például a Görgey úti szolgáltatóházat, amelynek egy négyzetmétere a környezeti rendezés nélkül is valószínűtlenül sokba, 1,2 millió forintba kerül, valamint a Szilágyi úti sportcsarnokot. Mindeközben pedig az állam reálértékben évről évre egyre kevesebb finanszírozást ad az önkormányzatoknak, és bár az idei költségvetésre közvetlen hatása még nincs, aggasztó lehet az iparűzési adó tervezett változtatása is, amelynek következtében Újpest forrásai is jelentősen csökkenhetnek – emlékeztetett az előterjesztő.

Zöld

Ilyen keretekkel kellett tehát az önkormányzatnak megterveznie kiadásait, amelyek közt komoly tételt tesznek ki a felújítások és a beruházások. Ezek közé tartoznak a milliárdos önrészt is igénylő uniós pályázatok, amelyek közül kiemelkedik a több projektelemből összeálló Városkapu VEKOP-pályázat. Ennek egyik eleme a Károlyi utca 25. szám alatti bérház építése, amelynek közbeszerzése már folyamatban van, a 39 önkormányzati lakás felújítása, az Aradi-Temesvári-Bocskai utca határolta krízistömb elbontása és egy közel egyhektáros közpark kialakítása. Nagy összegű kiadást jelent a szintén VEKOP-os kerékpárút-pályázat is, ahol a körülbelül 400 milliós költségnek durván a felét kell állnia az önkormányzatnak. Természetesen szerepel a költségvetésben járda-, út-, játszótér- és parképítés, fasorrehabilitáció, jut pénz a térfigyelőkamerák telepítésére is, beruházási céltartalékként pedig több mint 800 millió forintot tartalmaz a büdzsé. Az önkormányzat több mint 450 milliós általános tartalékkal is számol, amely a működőképesség biztonsága miatt elengedhetetlen, a nehéz gazdasági helyzetre tekintettel pedig óvatosságból 760 millió forint zárolt egyensúlyi tartalékot is képzett. A kerület vezetése minden gazdasági társaságát takarékos gazdálkodásra kérte, miközben természetesen biztosítja számukra a működésükhöz szükséges forrásokat is. A költségvetés emellett határozottan zöld karakterű, hiszen tömeges fatelepítéseket, parképítéseket tartalmaz, szerepelteti a káposztásmegyeri parkerdő tervezett megvalósítását, és részszint a takarékosságot, részszint a józan észt szem előtt tartva az önkormányzat zöld fordulatot hajtana végre a Szent István téren is, ahol egy élhetőbb, természetesebb városközpontot alakítana ki.

Gondoskodó

Az önkormányzat vezetése a szigorú pénzügyi korlátok között is igyekezett emberközpontú költségvetést megrajzolni, hogy az újpestiek, illetve az újpesti önkormányzat dolgozói is érezzék azt, hogy a kerület vezetése megbecsüli őket – hangsúlyozta az előterjesztő. A gondoskodás egyik eleme a költségvetésbe Déri Tibor polgármester kezdeményezésére bekerült, a szociális ágazatban, a bölcsődékben és az óvodákban dolgozók munkáját elismerő Nyárindító+ program, amely során az érintettek a szokásos év végi jutalmon felül kétheti bérüket kapják meg. Azaz például az a bölcsődei gondozónő, aki nettó 130 ezer forintot keres, még 65 ezer forintot vehet kézbe majd a nyár elején. Erre a célra a költségvetés 200 millió forintot különített el. Ugyancsak a gondoskodást szolgálja a szintén a polgármester javaslatára elindított, 129 millióba kerülő Megbecsülés+ program, amelyben az önkormányzat a kerület minden nyugdíjasának és rokkantnyugdíjasának ötezer forint értékű utalványt biztosít a korábban osztogatott krumpli és száraztészta helyett. Az utalványt az érintettek saját belátásuk szerint vásárolhatják majd el, első körben az újpesti piacon, de a felhasználási helyek és a programba bevont kerületi vállalkozók köre folyamatosan szélesedik majd. A gondoskodó költségvetés része az is, hogy a büdzsé egészségügyi ellátásra a tavalyi 93 millió forinthoz képest idén több mint 350 milliót szán, ami több és magasabb színvonalú ellátást és magasabb orvosbéreket eredményezhet, megjelenik egy nyolcmillió forintos oltástámogatási program is, amely a drága és államilag nem támogatott gyermekvakcinák megvásárlásában segítheti a rászoruló családokat, Káposztásmegyeren pedig egy családsegítő központ jöhet létre.

(forrás: ujpest.hu)

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

Az összességében több mint hatmilliárdos beruházásban 279 lakás jön létre, a munkálatok közel járnak a befejezéshez.
Tájékoztatás a Tervtanács üléseinek időpontjairól
Újpest Önkormányzata megbízásából az Újpesti Sajtó Kft. fotópályázatot hirdet. A kiválasztott képekből kiállítás nyílik az Újpesti Kulturális Központ - Ifjúsági Házban, és a legjobbak a 2021-es...
26 milliárd forintról 32 milliárdra nőtt az új Néprajzi Múzeum megépítésének költsége a Városligetben – írta az Átlátszó. A munkát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a...
Új falfestmény díszíti a budapesti Károly körúton álló Tűzoltóság homlokzatát, A kovász is lehet híd című alkotás Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült.
A CivilZugló Egyesület másodszor festette ki a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal Tábornok utcai aluljáróját. A munkában gyerekek és felnőttek egyaránt részt vettek.
Köszöntötték a karanténkonyha kiválóságait.
A Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes koordinálta Béke téri projekt I. ütem beruházásnál az Irányító Hatóság döntése alapján a tervezési folyamatokat követően...
Budapest csak magára számíthat, az államra nem, így hatványozottan meg kell becsülni azokat, akik nap mint nap működtetik a várost.
Hajnalban a Városliget környékéről jelentettek be egy éppen folyamatban lévő autófeltörést.
Dr. Tóth József polgármester a veszélyhelyzetre való tekintettel átruházott hatáskörben úgy döntött, az idei évben nem kerül sor a szokásos nyári óvodai és bölcsődei bezárásokra.
Hónapokig tartó egyeztetés után Újpest Önkormányzata és az FKF szakemberei megállapodtak arról, hogy 5 új üveggyűjtő szigetet helyeznek ki Újpest-szerte.
Rövidebben lesz nyitva a három XV. kerületi vásárcsarnok.
Vígszínházi munkáját befejezi, visszavonja a Vígszínház vezetésére beadott pályázatát Eszenyi Enikő, a teátrum eddigi igazgatója.
Mintegy kétszáz négyzetméteren égett az aljnövényzet egy garázssor mögött Budapest XIV. kerületében, a Francia úton, a tűzben egy 50 négyzetméteres bódé is leégett. A romok között egy holttestet...
A Kormány és Budapest Főváros Önkormányzata döntése értelmében a március 15-i központi ünnepség, és a Fővárosi Önkormányzat megemlékezése is elmarad.
Vaju Viktória az MSZP-LPL13 jelöltje nyerte a 9-es számú egyéni önkormányzati választókerületben, március 1-jén megtartott időközi választást. A választásra a korábbi képviselő lemondása miatt...
A Budapesti Rendőr-főkapitányság két darab négyhengeres, egyenként 650 köbcentis motorkerékpárt adományozott a Budapesti Polgárőr Szövetségnek.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  Ferencváros újság

  A Ferencváros újság a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatók, akiket ajánlunk

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó